Últimes notícies


TARRAGONA Tots els instituts, menys el Tarragona, faran jornada intensiva el curs vinent

2 de jul. 2012, 13:38 publicada per Usuari desconegut   [ actualitzat el 2 de jul. 2012, 23:45 ]

Tarragona, 28 de juny de 2012 (diari més)
    És l’únic centre de la ciutat que no va sol·licitar poder compactar les classes només als matins

L’IES Tarragona, situat a la plaça
Imperial Tàrraco, serà l’únic que l’any vinent seguirà fent classes a les tardes. I és que el Departament d’Ensenyament ha concedit a 45 centres de la demarcació la possibilitat de fer jornada intensiva, és a dir, a tots els que ho van demanar, ja que el Tarragonava ser l’únic de la ciutat que no va   fer   la sol·licitud  per  compactar les classes als matins. Pel que fa a  la  resta del  territori, dels 51 instituts que hi ha a la demarcació, sis centres són específics de Formació Professional i no ho podien demanar, i dos són institut-escola,  que  imparteixen        primària i secundària. De la resta, només sis instituts no van demanar la compactació horària, entre ells el Tarragona. La resta són l’Institut Constantí, l’Institut Priorat, l’Institut l’Arboç, l’Institut Joan Amigó, de l’Espluga de Francolí, l’Institut Joan Segura, de Santa Coloma  de Queralt. Tot i les reticències inicials, finalment el govern català ha accedit a aquesta demanda feta des del professorat. A través d’un comunicat, la directora  dels  ServeisTerritorials d’Ensenyament, Àngels González, va manifestar que«els centres que han demanat la jornada compactada havien de reunir tres requisits: consens amb la comunitat educativa; un càlcul de l’estalvi econòmic que la decisió representa, pel que fa a llum, aigua, neteja., etc.; i un compromís ferm per a la millora dels resultats, i aconseguir un augment del rendiment dels alumnes i de la coordinació dels centres». Pel que fa al global de Catalunya, s’han autoritzat el 93,58% de les peticions que es van rebre als diferents serveis territorials,cosa que suposa 379 instituts au-toritzats. Dels més de 600 insti-tuts, 405 van sol·licitar la jornada compactada.

Els alumnes de 379 instituts catalans només tindran classes al matí

26 de juny 2012, 1:40 publicada per Usuari desconegut

Els alumnes de 379 instituts catalans només tindran classes al matí

( 25/06/2012, 19:17) elPeriódico.cat. MARÍA JESÚS IBÁÑEZ/Barcelona



Permetrà estalviar uns 9,4 milions d'euros, segons estimacions del sindicat de secundària ASPEPC·SPS, principal promotor de la reclamació.

Un total de 379 instituts públics catalans, el 63% del total, tindran la jornada intensiva el curs que ve, una mesura a la qual fins fa uns mesos la Generalitat s'havia mostrat poc receptiva. La porta al canvi d'horari, una vella reivindicació dels professors de secundària, s'ha obert aquests últims mesos, en un intent de compensar els docents per l'augment de la càrrega lectiva i la reducció de les substitucions per baixa.

La Conselleria d'Ensenyament ha contestat doncs favorablement a la majoria de les 405 peticions rebudes l'1 de juny, la majoria de comarques de Tarragona, Lleida i la Catalunya central. En el cas de la ciutat de Barcelona s'ha autoritzat la jornada intensiva a 19 dels 24 instituts que la van sol·licitar, en aquest cas només al 38% dels centres de secundària que hi ha a la ciutat.

MESURA D'ESTALVI

La jornada intensiva o compactada, que s'aplica a molts països d'Europa, i en secundària, a gairebé totes les altres comunitats autònomes espanyoles, permetrà estalviar uns 9,4 milions d'euros, segons estimacions del sindicat de secundària ASPEPC·SPS, principal promotor de la reclamació.

Els instituts que no han estat autoritzats és perquè no compleixen les "condicions necessàries", és a dir, que no han presentat un projecte educatiu coherent o que no comptaven amb el consens de tota la comunitat educativa del centre.

Un 68,2 % de los institutos catalanes pide jornada intensiva

10 de juny 2012, 11:08 publicada per Usuari desconegut   [ actualitzat el 10 de juny 2012, 23:54 per Jorge Sánchez ]

BARCELONA, 8 Jun. (EUROPA PRESS) -

Un total de 400 institutos de los 586 que hay en Catalunya, un 68,2%, han solicitado a la Conselleria de Enseñanza de la Generalitat realizar horario de jornada intensiva el próximo curso, según ha explicado la consellera Irene Rigau en rueda de prensa.

No obstante, se trata de solicitudes, ya que ahora los directores territoriales deben estudiar la situación de cada centro y decidir en función de si se prevén para estos alumnos ocupaciones por la tarde, entre otros factores.

La zona donde menos solicitudes se han realizado ha sido la ciudad de Barcelona, con un 31,7% de los institutos, mientras que las demarcaciones que más solicitudes han realizado han sido Catalunya Central  --un 91,8% de los centros--, Baix Llobregat, Tarragona, Vallès Occidental, Girona y Barcelona Comarques.

La resolución de estas peticiones deberá acordarse antes de que finalice la primera quincena de julio, ya que en esta fecha deben dejarse cerrados los calendarios del próximo curso.

La jornada intensiva, una demanda histórica de los institutos, permitirá a estos centros acumular el horario de clase por la mañana para disponer de las tardes libres.


Rigau facilita la jornada intensiva als instituts

16 de maig 2012, 11:52 publicada per Usuari desconegut

El govern posa en marxa un procés perquè els centres que ho vulguin demanin el canvi horari

La Generalitat n'estudiarà els beneficis pedagògics i organitzatius

El Punt Avui 16/05/12 02:00 - barcelona - R. G. A

El Departament d'Ensenyament ha fet un pas més en la implantació de la jornada intensiva als instituts de secundària públics. Si, fins no fa gaire, Irene Rigau, es resistia a les peticions de molts centres catalans de modificar l'horari, els arguments econòmics han anat estovant la conselleria, que ja ha posat en marxa un protocol perquè els instituts que ho vulguin iniciïn els tràmits per sol·licitar el canvi.

El procés no serà fàcil. Per començar, els instituts que vulguin acollir-se a aquesta possibilitat hauran de presentar a Ensenyament abans de poc més de dues setmanes –l'1 de juny– una proposta que tingui el consens del consell escolar del centre i que inclogui les millores pedagògiques, organitzatives i de convivència que s'espera assolir, a més de l'impacte econòmic del canvi i les conseqüències que tindria en la prestació de serveis com ara el de transport escolar i el menjador. També hauran d'incorporar una previsió d'activitats no lectives a les tardes.

Un cop rebudes les sol·licituds, les direccions dels serveis territorials del Departament d'Ensenyament examinaran si les propostes compleixen els requisits exigits i valoraran el grau de consens que la mesura té en la comunitat educativa, especialment” entre les famílies i els ajuntaments. Abans del 23 de juny es comunicarà si ho autoritzen.

Ensenyament ha anat cedint els últims mesos a les demandes de molts professors, que recorden que Catalunya és l'únic territori de l'Estat on es fa jornada partida a la secundària obligatòria. De moment, s'està fent una prova pilot de jornada intensiva a sis instituts, i el curs vinent la Generalitat reduirà de tres a dues tardes setmanals les classes a secundària. La consellera, a més, s'ha compromès recentment a facilitar la implantació de la jornada intensiva a més instituts. Rigau va admetre que la mesura comportaria un considerable estalvi.

                                                     

Protocol establert pel Departament per a demanar la jornada intensiva

15 de maig 2012, 0:15 publicada per Professors de Secundària aspepc·sps

PROTOCOL PER A LA PETICIÓ D’UNA ORGANITZACIÓ HORÀRIA SINGULAR, 
PER PART DELS CENTRES EDUCATIUS PÚBLICS DE SECUNDÀRIA, ALS 
SERVEIS TERRITORIALS O CONSORCI D’EDUCACIÓ DE BARCELONA. CURS 
2012-2013.

Tots els instituts sabadellencs faran jornada intensiva de cara al curs que ve

3 de maig 2012, 9:04 publicada per Usuari desconegut

Els centres educatius de la ciutat han comunicat aquesta decisió unànime al Departament d’Ensenyament de la Generalitat, que encara no hi ha donat el vist-i-plau
(Ràdio Sabadell, 2/5)

Karen Madrid

Tots els instituts de Sabadell, més d’una desena, han decidit de forma unànime que faran horari intensiu a partir del curs que ve, independentment de si tenen o no el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Els centres educatius ja han comunicat aquesta decisió col·lectiva al govern català, que encara no hi ha donat el vist-i-plau. Una mesura que feia molt temps que estava sobre la taula i que s’han decidit a aplicar després que les retallades hagin reduït el pressupost dels instituts en un 25 per cent, provocant-los diversos problemes a l’hora de fer front a les seves despeses. La reducció de l’horari lectiu només al matí, segons diverses enquestes realitzades en els centres sabadellencs, té el suport d’entre el 80 i el 99 per cent dels pares i alumnes.La direcció dels diferents instituts de la ciutat aposten per la jornada intensiva per dues raons. La principal, tenint en compte el que context en que es troben, és econòmica. Segons el director de l’IES Arraona, Àlex Codina, fer classe només als matins suposaria un estalvi d’entre el 15 i el 20 per cent de les despeses corrents, és a dir, de l’aigua, el llum i el gas. El director de l’IES Sabadell, Virgili Gonzalo, per la seva banda, recorda que, tot i tenir cicles formatius, la jornada intensiva permetria “tallar la llum i la calefacció de més de la meitat del centre i deixar només la de l’ala on es fan aquests cursos de tarda”. Un altre argument que esgrimeixen els docents és que el canvi d’horari seria positiu pels mateixos alumnes. El mateix Gonzalo assegura que “el nivell d’atenció dels estudiants a la tarda és baixíssim”. Un extrem que comparteix la directora de l’IES Ferran Casablancas, Monsterrat Sanya, que afegeix que a la tarda “és quan hi ha més absentisme i més conflictes a l’aula”. Així mateix, tots els directors consultats per la 94.6 asseguren que aquest canvi d’horari també contribuiria a fer més compatibles les classes amb les activitats extraescolars.

Tots els instituts sabadellencs s’han sumat a aquesta iniciativa, confiant que la demanda unànime es podrà portar a terme. Sanya assegura que “és el moment que aquesta proposta antiga es porti a terme i si hi ha un acord conjunt serà més fàcil aconseguir-ho”. Codina, per la seva banda, recorda que “aquesta mesura és lògica i no costa diners ni suposa un esforç pel país” i que, per tant, tenint el suport de tota la comunitat educativa, s’hauria de portar a terme. En aquest mateix sentit, Gonzalo lamenta que la Generalitat “no té una voluntat real de negociar i està fent un pols amb els instituts per veure qui pot més”.  “Quin és el problema?”, diu el director de l’Ies Sabadell assegurant que “les famílies i instituts estem a favor de la mesura, el seu cost és zero i a més ajudaria a estalviar”.

Tots els instituts sabadellencs faran jornada intensiva de cara al curs que ve

La comunitat educativa es va manifestar contra les retallades fa dues setmanes.
WebRep
Reputació global
 

Hi haurà jornada continuada a la Secundària per al proper curs

27 d’abr. 2012, 0:17 publicada per Usuari desconegut

EL DEPARTAMENT ANUNCIA, EN RESPOSTA A ASPEPC·SPS, QUE

HI HAURÀ JORNADA CONTINUADA A LA SECUNDÀRIA

PER AL PROPER CURS


Mesa Sectorial de 26 d'abril de 2012: el Departament, a pregunta d'ASPEPC·SPS, anuncia que hi haurà jornada continuada a la Secundària per al proper curs


A la Mesa Sectorial de l'Ensenyament d'avui, 26 d'abril, i en resposta a la intervenció d'ASPEPC·SPS, el representant de l'Administració ha anunciat que el Departament d'Ensenyament té prevista l'aplicació de la jornada continuada per al proper curs 2012/13 als instituts públics de Secundària.

El representant del Departament ha afegit que la proposta es presentarà a la Mesa Sectorial per a la seva negociació i que es requeriran determinades condicions, encara sense precisar, com ara que, per exemple, s'aprovi per Consell Escolar, que s'emmarqui en un projecte de centre i que hi estiguin d'acord els Serveis Territorials corresponents. Per tant, no serà concedida a tots els centres.

El Departament, a pregunta d'ASPEPC·SPS, anuncia que hi haurà jornada continuada

27 d’abr. 2012, 0:10 publicada per Ramon Alonso

A la Mesa Sectorial de l'Ensenyament de 26 d'abril, i en resposta a la intervenció d'ASPEPC·SPS, el representant de l'Administració ha anunciat que el Departament d'Ensenyament té prevista l'aplicació de la jornada continuada per al proper curs 2012/13 als instituts públics de Secundària.

 El representant del Departament ha afegit que la proposta es presentarà a la Mesa Sectorial per a la seva negociació i que es requeriran determinades condicions, encara sense precisar, com ara que, per exemple, s'aprovi per Consell Escolar.

Carta de la Junta de Directors del Vallès Oriental sol·licitant la jornada continuada

24 d’abr. 2012, 4:24 publicada per Usuari desconegut

Sr JOSEP VICENT GARCIA-CAURÍN,

Director dels Serveis Territorials al Maresme- Vallès Oriental

Departament d'Ensenyament

Generalitat de Catalunya

c/ Santa Rita 1,

08301 Mataró


Benvolgut,

Reunida la Junta de Directors del Vallès Oriental el passat dia 10 de novembre de 2011, valorant els resultats acadèmicsdels nostres alumnes, el grau de cohesió social en els nostres centres, i tenint present l'actual situació econòmica, la dispersió geogràfica de molts dels nostres municipis i amb el suport dels nostres Consells Escolars

EXPOSA:

Que la majoria dels nostres centres necessiten de transport escolar i de servei de menjador.

La suma dels temps que l’alumnat dedica a escola, transport i menjador fa que sobrepassi en escreix la jornada laboral de les 40 hores setmanals d’un adult qualsevol, amb el desgast físic i emocional que això els suposa, i que causa un greu perjudici per a la convivència familiar.

Que el rendiment dels nostres alumnes a la tarda, després d'una jornada tan llarga, és sempre molt baix , en especial, en el grup d’alumnes amb NEE.

Que el baix nivell d’atenció i la dispersió resultants produeixen un augment de les conductes disruptives i dificulten la millora dels resultats acadèmics i de la cohesió social, objectius fonamentals del nostre model educatiu.

Que a aquestes jornades escolars tan llargues constatem que s'hi afegeixen activitats complementàries lúdiques, esportives i culturals. Així l'activitat fora de casa s'allarga, en força casos, fins a les 10 del vespre, quedant encara pendents per fer els deures i dedicar temps a l’estudi, cosa que beneficia el baix rendiment escolar i el tan poc desitjat fracàs escolar.

Que la jornada continuada afavoreix l’estalvi econòmic, del tot necessari en aquest moment, tant en despesa de menjador, com en despesa d'aïgua, llum i calefacció, així com en transport.

I per tot això

SOL·LICITA

L’aprovació per aplicar la jornada continuada a l’alumnat de l'ESO, tal com ja es fa a l'alumnat de la Postobligatòria.

Cordialment

Sílvia Genís i Filbà

Presidenta de la Junta de Directores i Directors del Vallès Oriental


Ensenyament s'estalviaria almenys 15 milions d'euros amb la jornada intensiva als instituts

14 de març 2012, 2:01 publicada per Jorge Sánchez   [ actualitzat el 14 de març 2012, 2:08 ]

www.324.cat
L'aplicació de la jornada intensiva als instituts de secundària representaria un estalvi d'almenys 15 milions d'euros. La dada forma part d'un estudi sobre la viabilitat d'aquesta proposta, que ha presentat el sindicat de professors ASPEPC-SPS, majoritiari a l'ensenyament secundari. El sindicat de professors reclama instaurar la jornada intensiva de 8 a 14.30 als instituts catalans.

Sota el lema "Que no ens parteixin la vida", els professors han engegat la campanya per promoure la jornada intensiva als instituts. El portaveu d'ASPEPC, Xavier Massó, ha explicat que l'estalvi supera com a mínim els 14,97 milions d'euros d'una partida de 116,96 milions en què s'inclouen les despeses d'electricitat, calefacció, menjador, transport de migdia i altres despeses. Un estalvi, ha assegurat, "molt superior" al que comportarà la retallada dels sexennis del professorat, que en tres anys comportarà 30,2 milions d'euros d'estalvi, mentre que la instauració de la jornada intensiva representaria 43,69 milions.

A banda dels motius econòmics, ASPEPC-SPS ha esgrimit raons educatives. Pel sindicat, la jornada intensiva permet una organització més racional de la vida dels alumnes, ja que implica una dedicació de 43 hores setmanals i de 8,6 setmanals, entre classes i transport, mentre que l'altra opció representa 36,5 hores setmanals i 7,3 diàries.

Pel sindicat, a més, el rendiment acadèmic millora amb aquest tipus d'horari, ja que és a la tarda quan es concentra l'absentisme i els problemes d'"indisciplina", ha explicat Massó, que ha afegit que amb aquesta opció els estudiants poden organitzar-se millor perquè disposen de més temps a la tarda.

Més d'un terç dels instituts catalans, uns 156, han sol·licitat a la Conselleria d'Ensenyament fer aquesta jornada.

Davant d'aquestes dades, el sindicat manifesta: "Si el departament té algun argument opac per no aplicar la jornada intensiva, que ho digui". A més, ha donat a conèixer que hi ha centres que fan jornada intensiva perquè "a la Conselleria li ha anat bé" i, tot i això, ara "rebutja implantar-la a nivell general".

En qualsevol cas, si la conselleria no obre diàleg, els professors han anunciat que proposaran "mesures més contundents" per a curs que ve.

1-10 of 18