Pàgina d'inici‎ > ‎

Guia per aconseguir la Jornada Intensiva

ACONSEGUIR LA JORNADA INTENSIVA: “QUE NO ENS PARTEIXIN LA VIDA”


Ja sabeu que ASPEPC-SPS, com a sindicat de secundària portem força anys, treballant perquè el Departament d'Ensenyament es prengui seriosament la possibilitat de racionalitzar els horaris dels nostres centres concedint la jornada continuada tant per al professorat com per als alumnes. Amb la col·laboració dels pares i els alumnes s'ha aconseguit iniciar aquest curs una prova pilot en 5 centres i nosaltres voldríem que l'any que ve fos possible ampliar-la o fins i tot aconseguir la jornada intensiva definitivament per a tots els centres. Creiem que si mantenim la constància en la petició treballant tots junts és un objectiu que hem d'arribar a assolir.

  • Quins camins podem seguir per aconseguir-la?


La proposta pot sortir del Claustre i d'aquí passar al Consell Escolar. Si aquest últim ho aprova es pot organitzar una votació de tots els pares, amb el seu suport serà més fàcil que del Departament d'Ensenyament decideixi introduir aquest canvi.


La proposta pot partir també de l'AMPA o del Consell Escolar i fer-se posteriorment les votacions dels pares, el Claustre i el Consell Escolar.


En demanar l'opinió dels pares es pot aprofitar per recollir informació sobre si sol·licitarien servei de menjador i extraescolars per tal de valorar si la demanda de servei de menjador continuaria igual o disminuiria, quina seria la demanda d’extraescolars, etc.


És important per passar aquest primer escull treballar la conscienciació dels alumnes i dels pares. És ideal que del propi centre surti algunes persones responsables que vagin mantenint els contactes necessaris. Al contrari del que sembla a primera vista, molts pares volen uns horaris més lògics per als seus fills adolescents, que moltes vegades tornen a casa de les activitats extraescolars a les 9 i 10 del vespre i tenen molt poc temps per fer els treballs encomanats pel professorat de l'institut.


La petició té moltes més possibilitats si va acompanyada d'un projecte que inclogui els resultats de les votacions, els arguments, tant pedagògics com econòmics, etc., els horaris proposats i activitats extraescolars suficients per atendre als alumnes que ho desitgin. A aquest projecte s'hi poden sumar entitats, clubs esportius, escoles de música, etc. de la població per tal de fer una proposta conjunta que beneficiï a tothom. Seria interessant la possibilitat que les universitats oferissin crèdits de lliure elecció que consistissin a impartir classes de reforç o activitats extraescolars als instituts de secundària.


Es pot formar un grup municipal, comarcal o de zona per sol·licitar la jornada intensiva de manera col·lectiva amb tots els instituts inclosos i amb un pla municipal d'esport o altres activitats que es poden sumar al projecte.   


És fonamental no rendir-se i tornar a demanar jornada intensiva si l'any passat vau ser un dels centres als quals es va denegar tot i haver fet el procés per aconseguir-la. Alguns centres, amb 80% o més dels pares a favor, estan molt a prop d’obtenir el permís de fer jornada intensiva el curs vinent: difícilment el departament podrà continuar postposant un canvi que demana tota la comunitat educativa. Com més instituts facin el mateix, més clar li quedarà al Departament d’Ensenyament que la societat està preparada per a aquest canvi.


Us convidem a posar-vos en contacte amb nosaltres perquè us ajudem en tot el procés i feu créixer el nombre d'instituts de Catalunya que treballen per aconseguir la jornada intensiva a l'ESO i al Batxillerat, pels mitjans habituals o enviant un correu a:


intensiva@secundaria.info
Comments